top of page

Je gelukkig voelen overkomt je niet. Jij bepaalt je eigen geluk!

Daar in die prachtige boerderij, zit ik voor de open haard met een glas wijn, al pratend met mijn man, terwijl de kinderen lachend elkaar achterna zitten. Op de vraag van mijn man, wanneer ben jij gelukkig, zeg ik: 'als het goed gaat met de kinderen, met jou, met het bedrijf. Als we geen financiële stress hebben en als ik leuke vrienden en een fijne familie heb.' Nergens in het rijtje kom ik zelf voorbij. Een scheiding was ervoor nodig om mij die laatste figuurlijke tik uit te delen.


Ondanks de tegenslagen die ik op mijn pad heb gehad, ben ik een positief ingesteld mens. Misschien wel eens iets te optimistisch. Maar deze mindset heeft er wel voor gezorgd dat ik met volle overtuiging kan zeggen dat hoe jij in het leven staat bepalend is voor de mate waarin jij geluk ervaart in je leven. Want zoals ik het zie zijn de volgende punten van belang om geluk te ervaren:


Geluk draait om acceptatie

Ook ik heb in mijn leven te maken gehad met nare gebeurtenissen. Zoals het overlijden van mijn dochter en een scheiding. Het zijn ingrijpende periodes geweest. Mijn geluk kreeg absoluut geen 10. Mijn belangrijkste les was dat ik leerde te accepteren dat ik geen controle en invloed op de situatie uit kon oefenen. Het was voor mij bepaald! Ik kon alleen de moeilijke situatie accepteren. Acceptatie was allesbepalend voor mijn gevoel van geluk!


Geluk vraagt om onderhoud

Wat nu als jij je gevoel al een cijfer 10 geeft? Fantastisch, helemaal super. Ga zo door. Maar… het is geen garantie dat wanneer jij blijft doen wat jij altijd deed, jij de rest van jouw leven een 10 ervaart. Jouw geluk wordt bepaald door de keuzes die jij maakt, de manier waarop jij jouw leven leidt en door de mensen die jij om je heen hebt. Dit vraagt om een investering van jou. Op alle fronten zul jij bewust actief onderhoud moeten plegen om te zorgen dat jij die 10 (of 8 of 9) behoud. Achterover leunen is geen optie!


Geluk verandert met de tijd

Wat voelde ik mij als klein meisje gelukkig toen ik een stickerboekje kreeg van de Snorkels (wie kent ze nog?). Geluk zit in de kleine dingen. Als moeder kan ik mijn geluk niet op wanneer ik met de kids op de bank zit om samen een film te kijken. Jaren terug hing ik mijn geluk op aan materiele zaken, zoals een groot huis, financiële vrijheid, etc. Door de jaren heen leggen we de lat hoger, hebben we hoge verwachtingen van onszelf en van anderen. En daaraan koppelen we ons geluk. Wat was het geluk van dat kleine meisje toch makkelijk. Want wanneer we onze verwachtingen bijstellen dan kunnen we weer net zo gelukkig zijn als dat kleine meisje wat een stickerboekje kreeg!


Geluk maak je zelf

Goed bedoelde adviezen; 'Breng de kinderen dan een weekend naar opa en oma. Neem een extra dagje vrij. Laat je man de kinderen naar sporten brengen.' Herkenbaar? Anderen willen jou graag helpen. En het zijn waardevolle adviezen, want het kan jou net even weer wat rust en minder stress bezorgen waardoor jij kunt opladen. Maar daarin zit het geluk niet. Dat is maar een vluchtig moment. Geluk vind je door dichtbij jezelf te komen. Door voor jezelf te durven kiezen. Door te kijken wat echt belangrijk is voor jou. Want daar zit jouw geluk!


Niemand kan jou gelukkig maken wanneer jij er niet zelf voor open staat, wanneer jij niet gelukkig bent met jezelf. Hoe jij in je vel zit bepaalt jouw gevoel van geluk. Jij bepaalt, jij beslist, jij hebt de controle. Jouw geluk ligt in jouw handen en in jouw handen alleen!

Wil jij het geluk weer voelen? Wil jij voelen dat je leeft, in plaats van dat je wordt geleefd? Ben jij klaar met in de ratrace rondrennen, zorgen voor alles en iedereen, behalve voor jezelf? Wil jij de controle weer voelen over jouw geluk? Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in en ontdek wat het voor jou zou kunnen doen. Wat heb je te verliezen?

Wat jij van mij mag verwachten? Oprechte aandacht, een luisterend oor, eerlijke en soms confronterende vragen, adviezen en inzichten. Samen gaan we aan de slag zodat jij met aandacht naar je eigen leven kijkt, inzichten krijgt in waar je nu staat en waar je naar toe wilt met als doel: Een gelukkige jij!


16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page