top of page

Uitstelgedrag

Bijgewerkt op: 27 jun. 2023


Opnieuw staan dezelfde taken op mijn takenlijst. Elke keer schrijf ik ze op, bovenaan de lijst, want dan pak ik ze als eerste op. En toch gebeurd het dat ik pas met een deadline in zicht, de taak weet te volbrengen. Uitstelgedrag is frustrerend, niet productief en niet effectief en toch voor velen herkenbaar.


Ken je dat gevoel? Dat je diverse keren je bewust was van die grote taak, zakelijk of privé, die nog moet gebeuren. Je zegt tegen jezelf dat hij aan het eind van de week afgerond is. Wanneer dit opnieuw niet is gelukt ben je gefrustreerd, boos op jezelf en teleurgesteld. Wat kan er nou zo moeilijk zijn om die taak af te ronden?


De oorzaken van uitstelgedrag

Voor iedereen werkt het anders, maar de uitkomst is gelijk. Voorkomende oorzaken van uitstelgedrag zijn:

  • Perfectionisme

Een perfectionist gaat voor de 10 bij het opleveren van zijn taak. Daarnaast heeft een perfectionist vaak faalangst, waardoor hij snel geneigd zal zijn om grote of lastige taken uit te stellen.

  • Teveel hooi op de vork nemen of krijgen

Je ziet door de bomen het bos niet meer omdat er teveel taken op jou liggen te wachten. Door de hoeveelheid wordt het onoverzichtelijk, weet je niet waar te beginnen en blijven taken liggen. Zeker de taken waar je tegenop ziet om ze uit te voeren.

  • Gebrek aan motivatie

Wanneer je het belang niet inziet van de taak, je je niet intrinsiek gemotiveerd voelt en de taak ziet als een verplichting zul je geneigd zijn om deze voor je uit te schuiven.

  • Functioneren onder druk

Sommige mensen hebben zelf het gevoel beter te presteren wanneer ze onder druk staan. Je schuift het voor je uit tot het laatste moment en gaat dan onder tijdsdruk je taak afhandelen. Met daarbij de kans op discussies omdat je te laat oplevert, of slordig werk omdat je het nog even snel wilt afronden.



De gevolgen van uitstelgedrag


Het uitstellen van werkzaamheden kan ervoor zorgen dat je diverse keren stilstaat bij de taak. Op verschillende momenten word je er ‘even’ aan herinnert. Mogelijk met als gevolg dat je baalt van jezelf en van de taak. Je bent niet effectief bezig en ervaart stress. Lichamelijke en mentale klachten liggen op de loer. Zoals hoofdpijn, buikpijn, stijve gewrichten, slecht slapen, onrustige gedachten, gevoel van falen, boos zijn op jezelf en stress.


5 tips om uitstelgedrag te voorkomen

  1. Begin met de lastigste taak

Aan het begin van de dag ben je gemotiveerder dan aan het eind van de dag. En het voelt goed wanneer je die lastige taak van je bord hebt voor de rest van de dag. Dat schept rust.

  1. Breek je taak op in kleinere taken

Wanneer het een grote opdracht is, helpt het wanneer je hem in kleinere onderdelen opknipt, het geeft overzicht en het is makkelijker om met de kleinere taken te werken.

  1. Beloon jezelf

Welke beloning voor jou het beste werkt, weet jij zelf het beste. Maar een taak waar je erg tegenop ziet verdient een beloning wanneer je deze volbracht hebt.

  1. Voorkom afleiding

Je telefoon is een grote afleider. De hele dag door komen er apps, mailtjes, social- en nieuwsberichten binnen. Begin de dag met essentiële taken afhandelen op je telefoon en zet vervolgens je geluid uit, leg je telefoon op de kop of leg hem buiten je bereik. Op deze manier kun jij je beter concentreren en focussen op je huidige taak. Wat je uiteindelijk voldoening oplevert.

  1. Neem voldoende pauze

Je hebt af en toe even een pauze nodig. Bijv. elke anderhalf uur even een 10 minuten pauze. Zo’n moment bezig zijn met iets anders zorgt dat je daarna geconcentreerder en gemotiveerder verder kunt.


Hoe pak je jouw uitstelgedrag nu aan?

Misschien wil je al langere tijd contact opnemen met een coach. Maar deze taak heb je uitgesteld! Wat levert het je op, om dit nog langer voor je uit te schuiven? Bel mij als jij van deze stress af wilt die voortkomt uit jouw uitstelgedrag.

Marianne Boerman

Coaching & Training

06-83207602

mail@marianneboerman.nl


40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page