top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMarianne Boerman

Wat is de kracht van je kwetsbaarheid?

We zitten aan tafel in mijn kantoor en ik vraag aan haar hoe het gaat? Ze vertelt over een situatie op het werk. Ik vraag aan haar wat het met haar gedaan heeft. ‘Ach het was vervelend maar het is nu wel weer goed’, zegt ze met een glimlach op haar gezicht. Dat is wat ik haar hoor zeggen. Ik kijk haar aan en zeg: ‘Ik zie jouw ademhaling versnellen en je hebt je armen over elkaar. Ik hoor je stem harder worden en ik voel dat de energie is verandert. Hoe ervaar jij dat? Is het voor jou echt weer goed op het werk?’’Nee, eigenlijk niet.’ ‘Waarom zet jij dan een masker op?’ En ik laat een stilte vallen…..

In mijn trajecten komt met regelmaat naar voren dat mensen gekwetst zijn in het contact met anderen. Om te voorkomen dat ze opnieuw gekwetst worden zetten ze een masker op. Pesten is hier een oorzaak van. Uit onderzoek door het Nederlands jeugdinstituut blijkt dat 41,5% van de 18-25 jarigen ooit gepest is op school. Bij 56% van hen heeft dit geleid tot emotionele en psychische klachten. Maar ook in de werksituatie wordt 1 op de 10 medewerkers gepest, wat resulteert in 4 miljoen extra verzuimdagen per jaar.


Achter welk zelfbeschermingsmechanisme verstop jij je (on)bewust?

Niemand wil pijn ervaren, dus uit zelfbescherming ga je onderzoeken welke methode werkt om de pijn niet te voelen. Na een aantal positieve ervaringen bij deze methode, ga je dit ook toepassen in andere ‘lastige’ situaties. Je ontwikkelt een zelfbeschermingsmechanisme waarbij jij je ware gevoel niet toont. Misschien:

  • Ben jij die zelfverzekerde vrouw die op elk feestje het hoogste woord voert? Of:

  • Ben jij die vrouw met een afwachtende houding die niet snel haar mening deelt? Of:

  • Ben jij die vrouw met een glimlach en die even kort wegkijkt als je geraakt wordt? Of:

  • Ben jij die vrouw die alles oplost en onder controle heeft? Of:

  • Ga jij conflicten uit de weg? En probeer je het iedereen naar de zin te maken?

Wellicht gebruik je voor elke situatie een andere tactiek. Je leert welk masker het beste werkt.

Doordat jij je anders voordoet dan dat je je eigenlijk voelt kun je lichamelijke of mentale signalen van je lichaam krijgen. Zo kost het je veel energie omdat jij:

  • De lat hoog legt voor jezelf;

  • Altijd rent en vliegt;

  • Het iedereen naar de zin wil maken;

  • Alles perfect moet doen;

  • Veel moet van jezelf;

  • Geen Nee kunt zeggen.

Tijd voor jezelf en nadenken over wat jij wilt en nodig hebt, heb jij lange tijd geleden onbelangrijk gemaakt. Alles in jouw roept om gehoord en gezien te worden.


Wat bedoel ik met de kracht van kwetsbaarheid?

Wanneer jij jouw emoties durft te tonen (kwetsbaarheid), dan leer jij op je intuïtie (kracht) te vertrouwen. De kracht zit erin, dat je (weer) geraakt kunt worden door anderen. Zowel de positieve als de negatieve uitspraken. Hoe reageer jij als iemand zegt: ‘Goh, wat zie je er leuk uit vandaag!’ Kun jij die ontvangen?

De Dikke van Dale geeft een minder positieve betekenis aan kwetsbaarheid: ‘Kwetsbaar is het vatbaar zijn voor verwonding of ander onheil.’ Inderdaad vatbaar ... De mogelijkheid bestaat dat je pijn ervaart. Maar dat bepaal jij. Jij bepaalt wat vat op jou krijgt. Vertrouw op jouw gevoel!

Bedank je beschermingsmechanisme, het heeft je ooit geholpen. Nu is het tijd om afscheid te nemen. Het is tijd voor de Kracht van Kwetsbaarheid!




26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page