Nee zeggen tegen een ander betekent ja zeggen tegen jezelf! Dit betekent niet dat wanneer jij voor jezelf kiest je altijd nee zegt tegen een ander. Maar door bewuste keuzes te maken zorg jij dat jij de verantwoordelijkheid neemt voor jouw geluk! Door jouw grenzen aan te geven. Jouw geluk, balans en rust vind jij bij én in jezelf! Soms moet je keuzes maken. Nee zeggen. En voor jezelf kiezen. Niet uit egoïsme. Maar simpelweg om het feit dat je anders jezelf kwijtraakt!
Grenzen aangeven is belangrijk om de volgende 5 redenen:
1. Grenzen aangeven betekent dat er energie over blijft voor wat jij leuk vindt!
Jouw grenzen bewaken betekent dat jij goed voor jezelf zorgt. We leven teveel in de hectiek van alle dag en doen veel dingen onbewust. Wanneer jij bewust de keuze maakt om ergens ja of nee op te zeggen, ontstaat er balans. Door bewust te kiezen blijft er meer ruimte over voor jou. Meer ruimte voor leuke dingen die energie opleveren, in plaats van dat het energie kost.
2. Grenzen aangeven betekent dat jij jezelf laat zien aan de mensen om jou heen!
Waarom ben jij op deze wereld? Ben jij er om het iedereen naar de zin te maken? Ben jij hier om voor iedereen klaar te staan en jezelf voortdurend weg te cijferen ten gunste van anderen? Wie ben jij? En wie wil jij zijn?! Wanneer jij aangeeft wanneer jij iets wilt en wanneer niet, dan schept dat duidelijkheid. Mensen leren de persoon kennen die jij al die tijd verborgen hebt gehouden. De echte jij!
3. Grenzen aangeven zorgt dat jij zelfvertrouwen uitstraalt!
Jij mag er zijn! Met jouw vragen, twijfels en angsten. Jij mag laten zien wie jij bent en wat jij belangrijk vindt. Jij mag aangeven wat jij wilt en wat je niet wilt. Je straalt zelfvertrouwen uit! Jij komt zelfverzekerd over en de mensen om jou heen weten wat ze aan jou hebben. Jij wordt een mooier mens! Zowel voor jezelf als voor de mensen om jou heen!
4. Grenzen aangeven is respectvol zijn naar anderen, maar ook naar jezelf!
Nee zeggen kan respectvol. Jij wilt misschien uitleggen waarom je iets niet doet. Is dat nodig? Soms is het netjes wanneer je toelicht. Maar vaak is het voldoende om aan te geven dat het niet gaat lukken. Dat het niet past. Door eerlijk aan te geven en dicht bij jezelf te blijven kun jij respectvol een vraag afwijzen en daarmee respect tonen naar jezelf en de ander.
5. Grenzen aangeven betekent dat jij de verantwoordelijkheid neemt voor jouw Geluk!
Veel mensen denken dat hun geluk afhangt van anderen. Als jij alleen op de wereld zou zijn, dan is het eenzaam. Maar de ander bepaalt niet jouw geluk. Dat doe jij zelf. Wanneer ben jij echt gelukkig? Door er voor een ander te zijn? Maar het een hoeft het ander niet in de weg te staan. Je kunt en voor anderen klaar staan en daarnaast jouw grenzen aangeven. Als jij dichtbij jezelf blijft neem jij de verantwoordelijkheid voor jouw eigen Geluk!
Ben jij ook de persoon die het altijd anderen naar de zin wil maken? Het mag de kinderen aan niets ontbreken. Samen huiswerk maken, taxichauffeur voor speelafspraakjes en sport, alles kan. Op het werk wil je laten zien dat je goed bent in wat je doet. Dat je flexibel bent en heel veel tegelijk kunt organiseren en afhandelen. Uitnodigingen voor verjaardagen of andere feestjes, jij mist er geen één. Ook als partner wil je niet tekort schieten, wat betekent dat zelfs daar nee zeggen lastig is. Herkenbaar?
Jij kunt nu direct aan de slag met de online training Grenzen aangeven of je kunt je opgeven voor de workshop Grenzen verleggen! Als je meer informatie wilt kun je uiteraard ook een vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen, dan kijken we er samen even naar.
Comments