top of page

Succesvol grenzen aangeven!

Dit was bij ons thuis een van de gevleugelde uitspraken. Of: ‘Niet zeuren maar door gaan.’ Praten over je gevoelens of je kwetsbaar opstellen dat paste niet bij ons thuis. Er werd niet gezegd dat ze trots op je waren of gevraagd hoe je je voelde. Toch kregen we voldoende liefde en aandacht. Want inmiddels weet ik dat mijn ouders, op hun eigen unieke manier, laten zien dat ze trots zijn en altijd klaar staan. Zij doen het op hun manier en dat is goed genoeg!


Door deze en soortgelijke ‘gezins’ uitspraken heb ik mijzelf bepaalde overtuigingen aangeleerd. Overtuigingen als ‘laat ik maar normaal doen, want wat zullen anderen anders over mij denken.’ Of ‘Heel vervelend wat er is gebeurd, maar schouders eronder en weer door….’ Welke uitspraak werd er bij jullie thuis vaak gebruikt? Welke impact heeft dit op jou leven gehad?


Voor een aantal jaren geleden zou ik mezelf hebben vergeleken met een schildpad, vanwege het dikke en veilige schild. Door de overtuigingen die ik had liet ik anderen een zelfverzekerde vrouw zien, vrolijk en zonder zorgen. Dit terwijl ik aan de binnenkant schreeuwde om bevestiging en erkenning. Ik vond het belangrijk wat anderen van mij dachten. Maar ik liet mijn kwetsbaarheid, mijn gevoelens en emoties niet zien. Het zat verstopt achter een masker!


Belemmerende overtuigingen zorgen dat je in de comfort-zone blijft. Je zult veilige en verstandige beslissingen nemen. En je stelt jezelf ‘zwakker’ op dan dat je bent. Misschien durf jij ook geen nee te zeggen omdat je bang bent afgewezen te worden. Of denk je bij jezelf, ik kan het helemaal niet dus laat ik het maar niet doen. Wat een onzin! Jij hebt maar één ding nodig: ‘Dat je in de spiegel ziet, wat ik al over jou weet. Namelijk dat jij alles kunt bereiken wanneer jij het zelf wilt!’


Op een bepaald moment was ik moe. Ik had geen energie meer. Ik zag vooral de negatieve dingen en met regelmaat had ik een kort lontje tegen mijn dierbaren. Herken je dit? Ik wilde dit niet langer. Dus ben ik met mezelf aan de slag gegaan, met behulp van een coach.

Vandaag de dag zou ik mezelf vergelijken met een paard. Trots, krachtig, gevoelig, vrij en stabiel. Ik vertrouw op mijn intuïtie en luister naar mijn gevoel. Ik durf mijn zachte, kwetsbare binnenkant te laten zien omdat ik mijn grenzen herken en bescherm. Ik voel me gelukkig en in balans. Ik zie de dingen positief en heb energie. En mensen zien niet alleen een zelfverzekerde vrouw, ik voel me ook zo. Ik ben trots op mezelf!


Ik heb mijn belemmerende overtuigingen van me afgeschud. Wil jij dat ook? Ik weet dat je het kunt! Bewustwording van waarom je de dingen doet, wat je denkt en wat je voelt is de eerste en belangrijkste stap. Zo leer je waar jouw gedrag vandaan komt. Of dit gedrag je belemmert of juist helpt. Kijk naar jouw eigen overtuigingen en hoe jij hier invulling aan hebt gegeven. Want jij bepaald wat jij van jezelf verwacht en hoe jij over jezelf denkt!

In de afgelopen maanden heb ik een online driedaagse training ontwikkelt: ‘Succesvol grenzen aangeven.’ In deze training leer je:

  • Bewuste keuzes maken voor jezelf;

  • Jouw grenzen te herkennen en aan te geven;

  • De rol van jouw overtuigingen en verwachtingen;

  • Jouw persoonlijke doel te formuleren;

  • Een stappenplan te maken om dit doel te bereiken;

  • Hoe je positief om kunt gaan met conflicten;

  • Hoe jij gelukkig kunt zijn met jezelf!

Nieuwsgierig geworden?


8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page