top of page

Positiviteit geeft kracht

Je kunt in je leven voor moeilijke en pijnlijke momenten komen te staan. Zoals wel wordt gezegd: ‘De een heeft meer bagage in zijn rugzak te dragen dan de ander.’ Maar wat voor rugzak heb jij om deze bagage te dragen? Heb jij een eenvoudige rugzak en hangen de hengels al aan een dun draadje? Of heb jij een stevige, degelijke rugzak met extra banden om jouw middel en bij jouw borst?


Mijn rugzak is gevuld met de bagage van het overlijden van mijn oudste dochter, de zware hart operatie van mijn middelste dochter en meer recentelijk mijn scheiding. De manier waarop jij omgaat met deze situaties is voor ieder mens uniek en persoonlijk. Ik houd mezelf voor ogen dat het zinloze energie is wanneer ik probeer controle te krijgen op dingen waar ik geen invloed op heb. Hoe bizar het wellicht klinkt, ik heb uit al mijn moeilijke momenten iets positiefs weten te halen. Het heeft mij als persoon verrijkt, doordat ik verplicht werd tot stilstaan en bewust ging voelen.


Ja, pijn heb ik gevoeld, ik ben verdrietig geweest, ontzettend boos en ook bang. En al die gevoelens ze mochten er zijn. Het was oké. Soms kwamen ze er op de meest bizarre momenten uit, waarbij ik het even minder oké vond, maar ik gaf het de ruimte. Je kunt immers niet door blijven rennen en gelijk weer verder gaan. Het is belangrijk om al je emoties, hoe heftig en vervelend ook, bij je binnen te laten komen en bewust stil te gaan staan. Nu nog steeds heb ik zulke dagen, soms dus jaren later nog. Ik accepteer dan dat het zo’n dag is. Dat ik niet veel uit mijn handen krijg. Dat mijn werk maar even moet wachten, of in ieder geval op een tandje lager.

Zoals de titel al aangeeft: Positiviteit geeft kracht! Bij iedere scheiding spelen andere pijnpunten. Ook de mijne was niet zonder pijn. Ik realiseerde me echter dat wanneer ik vanuit pijn, boosheid en frustratie zou reageren ik nooit meer zou kunnen kijken naar de mooie momenten. Wat dan betekent dat ik dan 23 jaar in de prullenbak gooi. Ik kijk met positiviteit naar de scheiding en zie wat het me naast de pijn heeft opgeleverd. Zo ervaar ik meer rust in mijn leven dan voorheen, ben ik gegroeid in mijn ontwikkeling, sta ik stevig in mijn schoenen en maak ik keuzes die ik anders nooit had durven nemen. Mijn leven ligt voor mij open en nieuwe mensen en kansen dienen zich aan. Hoe waardevol is dat?

Covid brengt ons ook een bizarre en moeilijke situatie. Vooral voor hen die een dierbare moeten missen, of nog steeds herstellende zijn. De zorgverleners die voor situaties staan die ik me werkelijk niet kan voorstellen. Maar ook de mensen die geen idee hebben hoe het met hun bedrijf of baan zal gaan. Diep respect en heel veel sterkte voor jullie allemaal.

Hierin kunnen we ook kiezen voor positiviteit. Kijken naar wat er wel kan. Kijk welke les we met elkaar kunnen leren. Ik zie hoe fantastisch goed de kinderen het doen. Ik zie hoe flexibel mensen blijken te zijn en binnen korte tijd kunnen schakelen naar iets wat ze nog nooit eerder hebben gedaan. We hebben allemaal letterlijk moeten ervaren hoe het is om stil gezet te worden. Door de beperking in contacten met anderen zien we hen die heel dichtbij ons staan meer en intensiever en ontstaat quality time. Positieve gedachtes zijn niet ingewikkeld, wanneer je de mooie effecten ervan hebt ervaren!


‘Denk in mogelijkheden. Positiviteit geeft kracht!’


Merk je aan jezelf dat je momenteel niet zo lekker in je vel zit? Dat je op dit moment vooral de negatieve dingen ziet? Ik ga graag samen met jou aan de slag om te zorgen dat jij ook een sterke rugzak krijgt, welke ondersteunt wordt door de kracht van positiviteit!4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page