top of page

Vake bi'j te bange!

Het is tijd! Ik moet een beslissing gaan nemen. En jemig wat vind ik het eng. Echt doodeng. Wat nou als het helemaal mis gaat? Gaat het me wel opleveren wat ik ervan had verwacht? Wat als ik het niet kan? Maar wacht eens even… Wat als ik het wel kan? Wat voel ik eigenlijk diep van binnen? Dat stemmetje zegt dat het tijd is. Tijd voor die, in mijn ogen, mega grote stap!


In een vorig column ging het over: ‘Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg!’ En vandaag ga ik hier dieper op in. Hoe werkt dat voor jou? Heb jij momenten in je leven gehad waarop je merkte dat je vastliep? Dat je op een T-splitsing belandde en een keuze (links of rechts) moest maken om je weg verder te kunnen gaan. Of het nu betrekking heeft op je relatie, je werk of je sociale leven. Je komt vroeg of laat voor bepaalde keuzes te staan. En op basis van wat neem jij dan een beslissing?


Wat ik om mij heen zie, is dat velen kiezen voor de gemakkelijke en veilige weg. Misschien is het iets van de huidige maatschappij, maar we hunkeren naar controle. Een gesprek aangaan met je partner of leidinggevende over de punten waar je tegenaan loopt om te kijken naar andere mogelijkheden? Echt niet, straks komt er ellende van. Het werkt al jaren goed (of in ieder geval wel redelijk), je weet wat je nu hebt, dus daar verander je niet teveel aan. Het is makkelijk, veilig en al gecontroleerd. En weet je wat het is? Je bent niemand verantwoording schuldig, behalve aan jezelf! Wanneer jij tevreden en gelukkig bent, dan is dat het enige wat telt.


Ook ik heb in mijn relatie, in mijn werk en in mijn sociale leven met familie en vrienden op diverse momenten op een splitsing gestaan. Het is best ingewikkeld om dan de juiste keuze te maken en goed te luisteren naar mezelf wanneer er zoveel vragen en emoties in mij strijden om de hoofdrol. Zo ook een maand of wat geleden. Ik merkte dat ik vastliep met mijn werk. Ik wilde zo graag vooruit en mooie stappen zetten op het gebied van Coaching & Training. In het afgelopen jaar was ik coach en trainer, maar vooral ict’er, marketeer, boekhouder, grafisch ontwerper, enzovoort. Maar ik zal in het merendeel ervan niet echt gaan uitblinken, omdat het mijn echte interesse niet heeft.


Ik wil doen wat ik leuk vind, waar ik goed in ben. En voor mij is dat voor groepen staan. Waarbij ik mensen mag enthousiasmeren en ze kan laten zien waar hun kracht ligt binnen een team of een relatie in welke vorm dan ook. Want uiteindelijk draait het om de relaties die we aangaan. Ik wil deelnemers in de trainingen ervan bewust maken dat zij het gedrag van anderen kunnen beïnvloeden wanneer ze zelf de verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen beslissingen. Door deze proactieve houding aan te nemen, te denken in oplossingen (dus Wat Kan Wel?!) en aan te sluiten bij de behoeftes van de persoon voor ze, zullen er vele mogelijkheden en kansen zich aan dienen.


Met enigszins knikkende knieën, ben ik uit mijn comfortzone gestapt en heb ik mijn verantwoordelijkheid genomen. Ik heb de beslissing genomen en mij aangesloten als partner bij Steyn & Allberg in Almere. Een trainings- en opleidingsinstituut, waar ik mij zelf kan door ontwikkelen en de mogelijkheid krijg om dat te doen wat ik leuk vind en waar ik goed in ben. Waardevolle en op maat ontwikkelde trainingen geven op het gebied van Sales, Management en Communicatie.


Vake bi’j te bange! Welke kant ga jij op?


3 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page