top of page

Rouw & Verlies

Rouw is een universele ervaring, maar tegelijkertijd is het ook zeer persoonlijk en uniek. Op een bepaald punt in het leven wordt iedereen geconfronteerd met rouw en verlies. Hoe je met deze emoties omgaat, is volledig jouw eigen weg. Het is van belang voor zowel jezelf als anderen om jouw manier van rouwen te accepteren en erkennen.

Rouw en verlies is een emotioneel proces die ons dwingt door een doolhof aan gevoelens, gedachten, herinneringen en veranderingen. Het is alsof jouw wereld is gestopt met draaien. Plotseling lijkt niets meer hetzelfde.

Bij het verlies van mijn dochter, waren er mensen die ons ontliepen, omdat ze niet wisten wat te zeggen. Zeg:,, Jeetje, ik weet even niet wat ik moet zeggen.' Dat is voldoende. Je geeft erkenning aan het verdriet. Meer is niet nodig.

Mensen die ons niet echt kenden vroegen mij het hemd van het lijf, soms zelfs midden in de supermarkt. Er zit vast een positieve intentie achter, maar naast dit verlies wil je iemand geen straatangst bezorgen, toch?

Mensen die zeiden dat ze begrijpen hoe jij je voelt, want als ik mijn dochter zou verliezen dan..... Ik als (helaas) ervaringsdeskundige weet niet hoe een andere ouder zich voelt....  Wellicht kan ik het enigszins begrijpen, maar elke gebeurtenis, en de betrokkenen en hoe jij de wereld ervaart zijn uniek, dus Nee, ik kan niet volledig begrijpen hoe het voor de ander voelt! Dus geloof mij, jij ook niet.

Mensen die tegen mij zeiden, je moet het een plekje geven. Ik heb nog steeds geen kastje of laatje gevonden die groot genoeg was, mooi genoeg, functioneel genoeg om mijn pijn en verdriet in te stoppen. We willen het niet verstoppen of opruimen, we willen dat het verlies er mag zijn en er ruimte is zodat het een onderdeel wordt van je leven.

Er is een leven voor je verlies en er is een leven na je verlies. En wanneer je je realiseert dat het nooit meer hetzelfde gaat zijn, dat jij vanaf nu altijd een ander persoon zult zijn, kun je leren omarmen hoe je deze nieuwe wereld en dit nieuwe leven kunt omarmen. Omarm het verdriet en ontmoet jouw krachtige ik die in staat is om jouw leven voort te zetten op een unieke en waardevolle manier.

In het rouwproces kun je jezelf behoorlijk verloren voelen, overweldigt door emoties die je misschien niet eens kunt benoemen. Het lijkt alsof je vastzit in een doolhof van pijn en verdriet, zonder enige hoop op een uitweg. Juist dan is de behoefte aan steun en begrip zo cruciaal. Je hebt ruimte nodig om je emoties te uiten, zonder dat je wordt veroordeeld of belast met goedbedoelde adviezen die je niet gevraagd hebt.

Wat ik in mijn rouwproces merkte was hoe belangrijk een veilige omgeving om te delen was. Een plek waar ik mij gehoord en begrepen voelde. Een compassievolle begeleiding die mij de ruimte gaf om de emoties op mijn eigen tempo en manier te verkennen en te verwerken. 

Voor mij heeft het ook een tijd geduurd, maar na verloop van tijd vielen puzzelstukjes langzaam op hun plek. Ik kan nu kijken naar het verlies met liefde, genegenheid en warmte. Soms met een traan van verdriet, door het gemis wat altijd zal blijven. En het is oké. Ik ben door deze moeilijke periode heen gekomen, gegroeid en kijk met positiviteit naar het leven en alles wat het mij te bieden heeft. Het overlijden van mijn dochter: Dat is. En dat is oké!
 
Ook jij kunt jouw veerkracht in jezelf ontdekken die je misschien niet eens wist dat je had. Herinneringen aan verlies worden niet alleen bronnen van pijn, maar ook van troost en reflectie. En hoewel de pijn misschien nooit helemaal weggaat, leer je ermee te leven op een manier die je in staat stelt om te groeien en verder te gaan.

Uiteindelijk, wanneer alles een plek heeft gevonden, kun je jezelf terugvinden in een staat van acceptatie en vrede. Je kunt opnieuw verbinding maken met het leven om je heen, en openstaan voor nieuwe ervaringen en relaties. Rouw verandert je op een diep niveau, maar het hoeft niet het einde van je verhaal te betekenen. Het kan juist het begin zijn van een nieuwe fase vol groei, begrip en betekenis.

Rouw & Verlies

In het diepste verdriet vinden we vaak onze grootste kracht

Als ervaringsdeskundige, door het overlijden van mijn dochter en met mijn rugzak aan kennis kan ik jou helpen bij het zijn met jouw verlies!

Eendaagse knalsessie_edited_edited_edited.png

Herken jij jou hierin

Jij hebt het gevoel de weg kwijt te zijn en vraagt je af wie jij eigenlijk bent te midden van de chaos

Jij voelt je eenzaam in je verdriet en hebt het gevoel dat niemand je echt begrijpt

Jij ervaart fysieke symptomen, alsof je lijf ook rouwt

Jij voelt je machteloos en hebt het gevoel de controle over je leven kwijt te zijn

Jij struggelt met schuldgevoelens en/of spijt 

Jij hebt moeite met de aanpassingen die nodig zijn door het verlies

Jij vraagt je af hoe het nu verder moet zonder degene of hetgeen je verloren hebt

Dan is dit een (coach) traject voor jou! Na afronding zul je sterker zijn in het omgaan met emoties en meer vertrouwen hebben in je vermogen om met uitdagingen om te gaan, terwijl je tegelijkertijd een diepere verbinding met anderen ervaart. Je ervaart een gevoel van acceptatie in het verlies en vindt de kracht in jezelf!

p8z4zusk4ggw804s (3)_edited_edited.jpg

Een traject vanuit en voor jou

In dit programma maken we een plek waar jij helemaal jezelf kunt zijn, waar je jouw gevoelens kunt delen zonder oordeel. We gaan samen op pad door jouw rouw en verlies. Ik zal naast je staan, met begrip en ervaring, terwijl we stap voor stap op weg gaan naar herstel en veerkracht.
 

Tijdens onze gesprekken duiken we diep in jouw wereld. Je mag alles bespreken, je emoties verkennen, en we kijken samen naar hoe je met jouw verlies om kunt gaan. We gaan op zoek naar betekenis in jouw ervaringen en bouwen aan jouw veerkracht voor de toekomst.

Met deze aanpak zul je ontdekken wat echt belangrijk voor je is en hoe je flexibel kunt zijn, zelfs als het leven moeilijk is. Het omarmen van die lastige emoties is een belangrijk onderdeel van dit proces omdat het je helpt om voluit te leven.

Of je nu door een scheiding gaat, een geliefde hebt verloren, of een andere vorm van verlies doormaakt, ons programma is helemaal gericht op jouw behoeften. Samen gaan we op weg naar herstel, zodat je weer met vertrouwen en kracht naar de toekomst kunt kijken. Je staat er niet alleen voor; ik ben er om je te steunen en te begeleiden op jouw pad naar herstel.

Verlies Partner

Overlijden kind

Verlies Ouder

Baan verlies

Welk verlies speelt voor jou?

Jij wilt energie overhouden voor leuke dingen

Jij wilt weten wat jou gelukkig maakt

Na dit traject

Heb jij het vermogen om het verlies te accepteren en vrede te vinden in de realiteit ervan

Jij hebt leren omgaan met het verdriet en veerkracht opgebouwd

Jij hebt geleerd welke betekenis jij aan jouw leven wilt geven en de wijze waarop jij jouw doelen bereikt

Jij vindt ruimte om sociale en emotionele verbindingen (opnieuw)  aan te gaan

Jij ontdekt jouw innerlijke kracht en veerkracht om toekomstige uitdagingen aan te gaan

Jij hebt de betekenis van het verdriet ervaren en zet dit in voor een positieve impact van jezelf en anderen

Zet jij de eerste stap in de verwerking van de rouw en het verlies?!

Waar wacht je nog op?

In de diepe en soms overweldigende momenten van rouw en verlies, wordt het streven naar een gevoel van zelfvertrouwen en controle over ons leven van onschatbare waarde. Het is in deze kwetsbare periodes dat we de behoefte voelen om de regie terug te nemen, om onszelf weer te voelen als de leiders van ons eigen lot te midden van de uitdagingen. Samen kunnen we die innerlijke kracht herontdekken en versterken, zodat je niet alleen overleeft, maar gedijt te midden van de uitdagingen die rouw en verlies met zich meebrengen. Met deze hernieuwde kracht kun je jezelf omringen met een gevoel van energie en geluk, waarbij je veerkrachtig en vastberaden door het leven gaat.

Als je in (de buurt van) Meppel woont, kunnen we elkaar persoonlijk ontmoeten op mijn kantoor, of we kunnen samen wandelen in een van de prachtige natuurgebieden hier in de buurt. Als afstand een uitdaging vormt, kunnen we ook ergens halverwege afspreken of een online ontmoeting regelen. De keuze is aan jou.

Gratis klikgesprek

Een eerste stap zetten is ingewikkeld en spannend. En alles is goed. Wanneer je op de link hieronder klikt kun je een kennismaking met mij inplannen om te ervaren of je een klik ervaart. Dit is in mijn ogen essentieel om open en kwetsbaar te kunnen zijn. Wanneer je liever belt of mailt, dan vind je hier de informatie om met mij in contact te komen. 

Ongetiteld(1)_edited.jpg
bottom of page